Peaks of Vezzena Stravecchio 300g
This cheese semi-fat of grainy paste comes from the highlands of Trentino. It is an ancient dairy product and until the First World War, it was the only cheese used to be grated and included in canederli.
Vezzena has an exceptional creaminess and buttery flavor, releasing particular aromas depending on the grazing period. Experts distinguish it from the Asiago di allevo by a constant olfactory note of chives.
Preparation
It is prepared by combining raw cow's milk from the evening with the milk from the morning milking. It is slowly heated, with the addition of the milk starter. Then, once a temperature of about 33-36° is reached, bovine rennet is added. The curd is then cooked at 46°. The molds remain in the forms for about 2-4 days after which they are salted in brine. The Vezzena Stravecchio is aged on wooden boards for 24 months before being put on the market.
Peaks of Vezzena Stravecchio 300g: How is it produced
Si prepara unendo il latte vaccino e crudo della sera alla munta del mattino. Viene riscaldato lentamente, con l'aggiunta del latteinnesto. In seguito, raggiunta una temperatura di circa 33-36°, viene aggiunto il caglio bovino. La pasta viene poi cotta a 46°. Le forme rimangono nelle fascere per circa 2-4 giorni dopodiché vengono salate in salamoia. Il Vezzena Stravecchio viene stagionato su assi di legno per 24 mesi prima di essere messo in commercio.
Le Cime di Vezzena, Trentino Alto Adige
Ingredients Peaks of Vezzena Stravecchio 300g
Nutritional values
Peaks of Vezzena Stravecchio 300g: use in the kitchen
The Cime del Vezzena Stravecchio in a 300 gram portion is an excellent cheese for grating and filling for canederli or other cooking mixtures. It pairs perfectly with Vin Santo Trentino or Teroldego Rotaliano. For dessert, the perfect pairing is with passito white wines and recioti.
Tasting
Cheese with a granular texture, tending towards yellow, with very fine holes, almost absent, and a buttery consistency. The rind is thin, elastic, and colored from straw yellow to brown. Exciting flavor rich in aromas and fragrances, intense and complex with pleasant notes of dried fruit, flower honey, aromatic herbs, ginger, and cinnamon. On the palate it is very flavorful and slightly spicy.
Tasting notes
Formaggio di pasta granulosa di colore tendente al giallo, con occhiatura finissima, quasi assente, di consistenza burrosa. La crosta è sottile, elastica e di color da paglierino a bruno. Gusto emozionante ricco di aromi e di profumi, intenso e complesso con delle piacevoli sensazioni di frutta secca, di mieli di fiori, di erbe aromatiche, zenzero e cannella. Al palato è molto saporito e leggermente piccante.
Peaks of Vezzena Stravecchio 300g: pairings
How to store Peaks of Vezzena Stravecchio 300g At its best
Why do we like this product?
Produced by Le Cime di Vezzena
Packaged by La Casara