Cime del Vezzena Vecchio full form 8kg
This cheese semi-fat with granular paste comes from the highlands of Trentino. It is an ancient dairy product and until the First World War, it was the only cheese used for grating and adding to canederli.
The Vezzena maintains an exceptional creaminess and butteriness, releasing distinct aromas depending on the grazing period. Experts distinguish it from aged Asiago by a constant olfactory note of chives.
PREPARATION
It is prepared by combining raw cow's milk from the evening with the morning's milking. It is slowly heated, with the addition of starter milk. Then, once it reaches a temperature of about 33-36°, bovine rennet is added. The curd is then cooked at 46°. The forms remain in molds for about 2-4 days after which they are salted in brine. The Vezzena Vecchio is aged on wooden planks for 12-18 months before being marketed.
Cime del Vezzena Vecchio full form 8kg: How is it produced
Si prepara unendo il latte vaccino e crudo della sera alla munta del mattino. Viene riscaldato lentamente, con l'aggiunta del latteinnesto. In seguito, raggiunta una temperatura di circa 33-36°, viene aggiunto il caglio bovino. La pasta viene poi cotta a 46°. Le forme rimangono nelle fascere per circa 2-4 giorni dopodiché vengono salate in salamoia. Il Vezzena Vecchio viene stagionato su assi di legno per 12-18 mesi prima di essere messo in commercio.
Le Cime di Vezzena, Trentino Alto Adige
Ingredients Cime del Vezzena Vecchio full form 8kg
Nutritional values
Cime del Vezzena Vecchio full form 8kg: use in the kitchen
The Cime del Vezzena Vecchio in its whole form of 8 kg is an excellent cheese for grating and for stuffing canederli or other cooked doughs. It pairs perfectly with Vin Santo Trentino or a Trentino DOC Marzemino. At the end of the meal, the perfect pairing is with dessert white wines and recioti.
TASTING
Cheese with a grainy texture and a yellowish color, featuring very fine holes that are almost absent, with a buttery consistency. The rind is thin, elastic, and ranges from straw yellow to brown. Exciting flavor rich in aromas and fragrances, intense and complex with pleasant sensations of dried fruit, flower honeys, aromatic herbs, ginger, and cinnamon. On the palate, it is very flavorful and slightly spicy.
Tasting notes
Formaggio di pasta granulosa di colore tendente al giallo, con occhiatura finissima, quasi assente, di consistenza burrosa. La crosta è sottile, elastica e di color da paglierino a bruno. Gusto emozionante ricco di aromi e di profumi, intenso e complesso con delle piacevoli sensazioni di frutta secca, di mieli di fiori, di erbe aromatiche, zenzero e cannella. Al palato è molto saporito e leggermente piccante.
Cime del Vezzena Vecchio full form 8kg: pairings
How to store Cime del Vezzena Vecchio full form 8kg At its best
Why do we like this product?
Produced by Le Cime di Vezzena
Packaged by La Casara