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Fromagerie Papillon Foreign selection

biologicoRoquefort Teste Noir 500g

36,90 for porzione da 500g ca.


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Availability: Excellent
Ingredient table / Allergens: Latte



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Roquefort Teste Noir 500g

The Roquefort Teste Noir is a historical French cheese, the most famous blue cheese, made from sheep's milk and originating from Roquefort-sur-Soulzon (southern France). One of the rare extra-Italian exceptions on our portal, but an excellence that deserves to be tasted and adored. Roquefort is the only cheese in the world whose designation of origin has been legally recognized since 1925. Its production follows methods that have remained unchanged over time.

The texture of this cheese is moist and crumbly but melts in the mouth, with predominant gray molds located within the holes. Savory, with a greater intensity of aromas due to the long aging process. Aged for a long time in the natural limestone caves of Mont Combalou, in the municipality of Roquefort-sur-Soulzon, for as long as 9 months. Here, the cheeses are pierced with needles. The carbon dioxide produced by the fermentation, which escapes through the holes, is replaced by the spore-rich air of the caves, allowing the mold to reproduce until it permeates more or less uniformly throughout the cheese.

Roquefort Teste Noir 500g: How is it produced

Partiamo col dire che il processo di produzione del Roquefort è custodito segretamente e gelosamente da secoli. 
Stagionato a lungo nelle grotte naturali di roccia calcarea del Mont Combalou, nel comune di Roquefort-sur-Soulzon, per ben 9 mesi. Qui le forme vengono forate con aghi. All'anidride carbonica prodotta dalla fermentazione, che fuoriesce dai fori, si sostituisce l'aria delle grotte ricca di spore, consentendo alla muffa di riprodursi fino a pervadere più o meno uniformemente tutta la pasta.

Fromagerie Papillon, Foreign selection

Ingredients Roquefort Teste Noir 500g

Raw sheep's milk, rennet, salt, penicilium roquefort

Allergens: milk and milk derivatives

Nutritional values

Average nutritional values per 100g of product

Energy: 346kcal
Fat: 32g of which saturates 20g
Carbohydrates: 0g of which sugars 0g
Protein: 19g
Salt: 3.2g

Roquefort Teste Noir 500g: use in the kitchen

The Roquefort Teste Noir (which we present to you on this page in a 500g portion) is a delicious table cheese with a strong and pungent flavor. When cooked, Roquefort gives its best when added to pasta, in baked dishes made with meat and vegetables. It is also an excellent ingredient for omelets, soufflés, savory pies, crepes, and soups. It does not tolerate sudden temperature changes: when composing a cheese platter, it should be prepared in advance, at least an hour before serving. As for pairing: full-bodied reds with complexity like Barolo, Barbaresco, Amarone della Valpolicella, and Brunello di Montalcino can enhance its personality, at least as long as the bitter trend is not excessive.

This cheese has been selected for you directly by a great Veneto affineur, Giuseppe Bernardinelli from I Sapori del Portico.

Tasting notes

Perfetto equilibro tra dolce e salato: questa la nota distintiva di questo magnifico prodotto francese.
Al primo assaggio possiamo sentire una dolcezza lattea e burrosa, che si evolve subito in una salinità pronunciata, una vera delizia per il palato.

Un altro dei suoi tratti distintivi è la consistenza della pasta, dapprima compatta e densa ma che si fonde a contatto del palato. Il Roquefort regala anche sorprendenti note fruttate, che emergono man mano che il formaggio si scioglie in bocca.
La pasta di questo formaggio è umida e friabile, con muffe predominanti di colore grigio, localizzate nell'occhiatura.
Sapido, con una maggiore intensità di aromi dovuti alla lunga stagionatura.

Roquefort Teste Noir 500g: pairings

Come abbinamento: rossi di grande struttura e complessità come Barolo, Barbaresco, Amarone della Valpolicella, Brunello di Montalcino, possono valorizzare la personalità, almeno finché la tendenza amarognola non sia eccessiva.

How to store Roquefort Teste Noir 500g At its best

Why do we like this product?

Questo formaggio è stato selezionato per voi direttamente da un grande affinatore veneto: Giuseppe Bernardinelli de I Sapori del Portico.
Insomma, formaggio da assaggiare se si vuole vivere un'esperienza gastronomica senza pari.


Produced by Fromagerie Papillon
Packaged by I Sapori del Portico

36,90 for porzione da 500g ca.


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