Cime del Vezzena Stravecchio full form 8kg
This cheese semi-fat with granular texture comes from the plateaus of Trentino. It is an ancient dairy product and until the First World War, it was the only cheese used for grating and adding to canederli.
Vezzena boasts an exceptional creaminess and butteriness, releasing distinctive aromas depending on the grazing period. Experts distinguish it from the aged Asiago by a constant olfactory note of chives.
Preparation
It is prepared by combining raw cow's milk from the evening with the milk from the morning's milking. It is slowly heated, with the addition of starter milk. Then, when a temperature of about 33-36° is reached, bovine rennet is added. The curd is then cooked to 46°. The forms remain in the molds for about 2-4 days, after which they are salted in brine. The Vezzena Stravecchio is aged on wooden boards for 24 months before being marketed.
Cime del Vezzena Stravecchio full form 8kg: How is it produced
Si prepara unendo il latte vaccino e crudo della sera alla munta del mattino. Viene riscaldato lentamente, con l'aggiunta del latteinnesto. In seguito, raggiunta una temperatura di circa 33-36°, viene aggiunto il caglio bovino. La pasta viene poi cotta a 46°. Le forme rimangono nelle fascere per circa 2-4 giorni dopodiché vengono salate in salamoia. Il Vezzena Stravecchio viene stagionato su assi di legno per 24 mesi prima di essere messo in commercio.
Le Cime di Vezzena, Trentino Alto Adige
Ingredients Cime del Vezzena Stravecchio full form 8kg
Nutritional values
Cime del Vezzena Stravecchio full form 8kg: use in the kitchen
The Cime del Vezzena Stravecchio in whole form of about 8 kg is an excellent grating cheese and for filling canederli or other cooking doughs. It pairs perfectly with Vin Santo Trentino or a Teroldego Rotaliano. At the end of the meal, the perfect pairing is with sweet white wines and recioti.
Tasting
Cheese with a grainy texture, tending towards yellow, with very fine eyes, almost absent, and a buttery consistency. The rind is thin, elastic, and colored from straw yellow to brown. Exciting taste rich in aromas and scents, intense and complex with pleasant sensations of dried fruit, floral honeys, aromatic herbs, ginger, and cinnamon. On the palate, it is very tasty and slightly spicy.
Tasting notes
Formaggio di pasta granulosa di colore tendente al giallo, con occhiatura finissima, quasi assente, di consistenza burrosa. La crosta è sottile, elastica e di color da paglierino a bruno. Gusto emozionante ricco di aromi e di profumi, intenso e complesso con delle piacevoli sensazioni di frutta secca, di mieli di fiori, di erbe aromatiche, zenzero e cannella. Al palato è molto saporito e leggermente piccante.
Cime del Vezzena Stravecchio full form 8kg: pairings
How to store Cime del Vezzena Stravecchio full form 8kg At its best
Why do we like this product?
Produced by Le Cime di Vezzena
Packaged by La Casara