€ 14,80 per porzione da 200g ca.
The Roquefort Teste Noir is a historic French cheese, the most famous blue cheese, made from sheep's milk and originating from Roquefort-sur-Soulzon (southern France).
One of the rare extra-Italian exceptions on our portal, but an excellence that deserves to be tasted and adored.
Roquefort is the only cheese in the world whose designation of origin has been legally recognized since 1925. Its production follows methods unchanged over time.
The texture of this cheese is moist and crumbly but melts in the mouth, with predominant blue molds of gray color, localized in the openings.
Savory, with a higher intensity of aromas due to the long aging process. Aged for a long time in the natural limestone caves of Mont Combalou, in the municipality of Roquefort-sur-Soulzon, for as long as 9 months. Here, the wheels are pierced with needles.
Carbon dioxide produced by fermentation that escapes from the holes is replaced by air from the caves rich in spores, allowing the mold to reproduce until it more or less uniformly permeates the entire paste.
Partiamo col dire che il processo di produzione del Roquefort è custodito segretamente e gelosamente da secoli.
Stagionato a lungo nelle grotte naturali di roccia calcarea del Mont Combalou, nel comune di Roquefort-sur-Soulzon, per ben 9 mesi. Qui le forme vengono forate con aghi. All'anidride carbonica prodotta dalla fermentazione, che fuoriesce dai fori, si sostituisce l'aria delle grotte ricca di spore, consentendo alla muffa di riprodursi fino a pervadere più o meno uniformemente tutta la pasta.
Raw sheep's milk, rennet, salt, penicilium roquefort
Allergens: milk and dairy products
Average nutritional values per 100g of product
Energy: 346kcal
Fat: 32g of which saturated 20g
Carbohydrates: 0g of which sugars 0g
Protein: 19g
Salt: 3.2g
The Roquefort Teste Noir (which we present to you on this page in a 200g portion) is a delicious table cheese with a strong and pungent flavor.
When cooked, Roquefort shows its best when added to pasta, in gratin dishes based on meat and vegetables. It is also an excellent ingredient for omelets, soufflés, savory pies, crepes, and soups.
It does not tolerate sudden temperature changes: when composing a cheese platter, it should be prepared in advance, at least one hour before serving.
As for pairings: full-bodied reds and complexity such as Barolo, Barbaresco, Amarone della Valpolicella, Brunello di Montalcino can enhance its personality, at least as long as the bitter tendency is not excessive.
This cheese has been selected for you directly by a great Venetian affineur, Giuseppe Bernardinelli from I Sapori del Portico.
Perfetto equilibro tra dolce e salato: questa la nota distintiva di questo magnifico prodotto francese.
Al primo assaggio possiamo sentire una dolcezza lattea e burrosa, che si evolve subito in una salinità pronunciata, una vera delizia per il palato.
Un altro dei suoi tratti distintivi è la consistenza della pasta, dapprima compatta e densa ma che si fonde a contatto del palato. Il Roquefort regala anche sorprendenti note fruttate, che emergono man mano che il formaggio si scioglie in bocca.
La pasta di questo formaggio è umida e friabile, con muffe predominanti di colore grigio, localizzate nell'occhiatura.
Sapido, con una maggiore intensità di aromi dovuti alla lunga stagionatura.
Come abbinamento: rossi di grande struttura e complessità come Barolo, Barbaresco, Amarone della Valpolicella, Brunello di Montalcino, possono valorizzare la personalità, almeno finché la tendenza amarognola non sia eccessiva.
Questo formaggio è stato selezionato per voi direttamente da un grande affinatore veneto: Giuseppe Bernardinelli de I Sapori del Portico.
Insomma, formaggio da assaggiare se si vuole vivere un'esperienza gastronomica senza pari.
€ 14,80
per porzione da 200g ca.
Di seguito 8 di 875 recensioni di clienti Spaghetti & Mandolino
Regalo super apprezzato
BarbaraBresaola Punta d’Anca Valtellina IGP 1 kg, assolutamente strepitosa. Impossibile tornare indietro!
MicheleZeer goede verpakking en uitstekende smakelijke produkten aan democratiese prijzen
Michel de vosExcellent products and outstanding service. Highly recommended!
Enrico CozzoniOttimi prodotti di qualità, la spedizione è veloce il pacco arriva ben imballato, sono cordiali e comunicativi, sono molto soddisfatto, grazie e buon lavoro.
Rocco DidonnaJ'ai acheté les boissons Tormachio, goût oranges sanguines. Un délice à déguster bien frais. Pas sucré ni écoeurant, mais désaltérant. Je vous les recommande.
CANET ValéryTutto perfetto. Consigliato
Silvia de Santis4.9/5
Spaghetti & Mandolino ha ottenuto un punteggio medio di soddisfazione del cliente di 4.9 su 5 nelle ultime 100 recensioni
Scopri di piùServizio in collaborazione con TrustCart che raccoglie e cataloga i feedback di utenti che hanno acquistato su Spaghetti & Mandolino
✔ You have added the product to your cart!