€ 45,90 for 1 kg ca.
The Pecorino di Osilo is an exclusive cheese, produced with raw sheep's milk coming from a single farm in the historic area of Osilo, in Sardinia. This pecorino stands out for its slightly smaller size compared to classic Sardinian pecorinos, with a narrower diameter and a greater height of the edge.
The Pecorino di Osilo is protected by the Presidio, which brings together local producers and works to form a dedicated association. A strict production specification has been drawn up to ensure the quality and authenticity of the product. Only local breeders can produce the Pecorino of the Presidio, and only the shepherds from the historic production area, which revolves around the municipality of Osilo, can participate.
The Presidio specification prohibits the production of cheese with milk coming from multiple farms or from sheep raised in barns, thereby ensuring that every piece of Pecorino di Osilo is authentic and respects the centuries-old traditions of the region.
Il Pecorino di Osilo è tutelato dal Presidio, che riunisce i produttori locali e lavora alla formazione di un'associazione dedicata. Un rigoroso disciplinare di produzione è stato redatto per garantire la qualità e l'autenticità del prodotto. Solo gli allevatori locali possono produrre il Pecorino del Presidio, e solo i pastori della zona storica di produzione, che gravita intorno al comune di Osilo, possono partecipare.
Il disciplinare del Presidio vieta la produzione di formaggio con latte proveniente da più allevamenti o da ovini allevati in stalla, assicurando così che ogni forma di Pecorino di Osilo sia autentica e rispetti le tradizioni secolari della regione.
Raw sheep's milk, rennet, salt
Valori nutrizionali medi per 100g di prodotto:
Valore Energetico Kcal 410
Valore Energetico Kj 1703
Grassi 30,94g di cui acidi grassi saturi 19,91g
Carboidrati 0g di cui zuccheri 0g
Fibre 0g
Proteine 32,84g
Sale 1,68
The crust of the Pecorino di Osilo is thin and has a fascinating straw-yellow color, which is also reflected in the paste, free of holes. Its aromas evoke the essence of sheep's cheese, with distinctive notes of wool, dry wood, and occasionally, aromatic herbs. On the palate, it reveals a creamy and melting texture, with pleasant notes of toasted hazelnut that make it a unique sensory experience.
This cheese best represents the Sardinian dairy tradition, with a strictly local production process that guarantees excellent quality.
€ 45,90
for 1 kg ca.
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